Benvinguts i benvingudes a l'espai web de l'Ajuntament de Copons

Ball de Bastons

bastoners-02

 

A Copons, el ball de Bastons s’inicià per les Caramelles de l’any 1964 de la mà del mestre del poble Joan Obradors i de la Colla de Bastoners de Tàrrega, que ensenyaren a ballar la Pepa. Posteriorment, durant la dècada dels anys vuitanta, es tornà a implantar gràcies al contacte de Joan Obradors amb les colles de bastoners de Tàrrega, novament, i Terrassa. D’aquesta colla s’aprengué el Virolet. Durant aquesta època, els Bastoners de Copons participen en diverses trobades fora del municipi, festes majors d’altres poblacions i també per Caramelles. És l’època en la que entre el mestre i la mainada es creen el Patatuf, el Sol, solet i el Cargol, amb la música d’un acordió, algunes gralles o bé amb música gravada. La darrera etapa s’inicia per les Caramelles de l’any 2006. L’any 2010, la colla es consolida i el gener de l’any 2011 es fa la presentació oficial, apadrinada pels Bastoners de Terrassa. En l’actualitat, el ball de Bastons també es celebra per les festes majors de Copons, la del nucli de Sant Pere i en d’altres indrets de la geografia catalana on la colla de bastoners de la vila és convidada.
Quant als bastons utilitzats a Copons, cal dir que sempre han estat de fabricació pròpia i pintats amb ratlles blanques i vermelles, que coincideixen amb els colors de la indumentària dels balladors. Tot i això, en els darrers temps, els bastons són tornejats d’alzina. 

El ball de Bastons de Copons es creà com a complement de la celebració de les Caramelles, celebrades per Pasqüetes, juntament amb el ball de Cintes. La dansa més antiga de creació pròpia és el Patatuf. Aquest ball no té lletra per ser cantada i molt probablement la música ja existia, però la coreografia és originària de Copons. Té el seu origen en una dansa infantil molt antiga que es ballava en parelles i picant de mans. En l’actualitat hi ha altres balls de creació pròpia com el Gall i la Gallina i la Pepa, ambdós amb la música tradicional catalana sense versionar i la coreografia adaptada pels Bastoners de Copons. Altres danses que desenvolupen els bastoners són la Pastoreta, el Virolet i el Patufet (o Plaça Gran), tot i que sense adaptar ni versionar.
El ball de Bastons de Copons compta amb la música d’un acordió diatònic i, des de l’any 2011, els grallers que acompanyen a la colla també amenitzen els balls.

Observacions: Les imatges i bona part de la informació han estat facilitades pels Bastoners de Copons.

Angel Guimerà, 8 - 08289 Copons
Telèfon: 938 090 000 - Fax: 938 090 013
e_mail: copons@copons.cat
CIF: P0807000E