Benvinguts i benvingudes a l'espai web de l'Ajuntament de Copons

Els Molins

Mapa de Patrimoni Cultural de Copons elaborat per la Diputació de Barcelona l’any 2014

Els antics molins del terme de Copons, situats a la riba del riu Anoia, constitueixen un conjunt d’alt valor històric, social i econòmic, des de l’època medieval fins a ja ben entrat el segle XX.

Es situaven estratègicament l’un rere l’altre per aprofitar l’aigua i l’espai. Cada un d’ells comprenia una resclosa, que era l’encarregada d’elevar el nivell de l’aigua del riu i per a poder-la transportar a la bassa del molí mitjançant una canal. Aquestes característiques van ser molt beneficioses per la subsistència de moltes de les famílies de la zona, ja que molts d’aquests molins eren fariners, fet que donava la possibilitat de moldre ells mateixos la seva pròpia farina per la fabricació del pa.

A Copons trobem molins de diferents tipus: paperers, fariners, bataners, d’oli, etc. Partint des del Molí de la Roda, situat al terme de Veciana, el primer molí que trobem al territori de Copons és el Molí del Lloretó de Dalt; aquest recollia l’aigua del Molí del Fiterol situat també a Veciana. Aquesta situació estratègica per l’aprofitament de l’aigua, va comportar alguns problemes entre moliners per la quantitat d’aigua que arribava al seu molí provinent del molí veí.

 

Molí de Dalt Molí del Vilella
Molí del Mig Molí del Gelabert
Molí de l’Amadora Molí de Cal Torra de la Masia
Molí dels Nocs Molí del Mas Lloretó

 

Tornar a Patrimoni Arquitectònic

Angel Guimerà, 8 - 08289 Copons
Telèfon: 938 090 000 - Fax: 938 090 013
e_mail: copons@copons.cat
CIF: P0807000E