Benvinguts i benvingudes a l'espai web de l'Ajuntament de Copons

Pedra Seca

Mapa de Patrimoni Cultural de Copons elaborat per la Diputació de Barcelona l’any 2014

Copons disposa d’un important conjunt de construccions en pedra seca, estretament lligades a la terra i al desenvolupament agrícola; les quals constitueixen un important patrimoni d’una elevada riquesa paisatgística, històrica i cultural.

El terreny de Copons té un gran desnivell i és força pedregós, fet que va provocar que l’activitat agrícola fos més reduïda que en d’altres poblacions veïnes. Però és gracies a les diverses construccions en pedra seca, que aquesta activitat va anar proliferant poc a poc, fins a esdevenir una important zona de conreu de cereals i de la vinya.

La tècnica de la pedra seca consisteix en encaixar pedres sense morter ni argamassa per lligar-les. La gran majoria de construccions s’iniciaren al segle XIX i es van continuar construint durant tot el segle XX fins a l’esclat de la Guerra Civil, al 1936.

Al llarg del terme es poden trobar diverses construccions de pedra seca com marges, cabanes de volta i altres habitacles, que donaven resposta a les necessitats dels pagesos de la zona. Es construïen terrasses amb la funció de guanyar terreny per a conrear, i a més a més, evitar l’erosió del sòl, facilitar el drenatge,etc. A la vegada que dotaven l’entorn de cert valor artístic.

A causa de l’evolució agrària aquests paisatges s’han anat alterant i degradant progressivament, moltes d’aquestes construccions han estat abandonades degut al seu desús o d’altres han estat directament destruïdes per adequar el terreny als nous mecanismes de conreu.

Aquestes construccions esdevenen punts de referència d’alt valor paisatgístic i identitari. Un patrimoni integrat al paisatge i una tècnica de construcció novament vàlida davant dels actuals plantejaments de sostenibilitat.

 

Tornar a Patrimoni Arquitectònic

Angel Guimerà, 8 - 08289 Copons
Telèfon: 938 090 000 - Fax: 938 090 013
e_mail: copons@copons.cat
CIF: P0807000E