Benvinguts i benvingudes a l'espai web de l'Ajuntament de Copons

El Bestiari de Copons

Mapa de Patrimoni Cultural de Copons elaborat per la Diputació de Barcelona l’any 2014

El Bestiari de la vila de Copons està format per una cuca i un drac blanc, que durant les festes majors de Copons i en alguns cercaviles organitzats pels pobles dels voltants surten a ballar. Ambdues figures es guarden a la sala polivalent del municipi.

La Cuca fa referència a una Cuca Fera construïda l’any 1978 per la Montserrat Galí, en Manel Tudó i l’ajuda de diversos veïns del municipi; fou concebuda perque la poguessin portar els nens del poble i, en origen, es tractava d’un gran cércol de troncs flexibles de ribera, amb paper encolat i tires d’un llençol vell. L’any 2002, fou restaurada i decorada amb un acolorit mosaic, en referència a l’Any Gaudí . Tot i així, es conservaren els ulls penjats característics de la Cuca de Copons.  Al interior, un parell d’infants de peu dret la guien. El cos està format per un tub confeccionat amb diversos trams de tela de diferents colors, al interior del qual es col·loquen els nens ajupits per fer la cercavila.

Pel que fa al Drac, fou bastit l’any 2012 per Gaspar Rica amb l’ajuda de diversos veïns de la població. Durant el mes de juliol es va dur a terme el taller “Construïm el Drac Blanc de Copons”. Està fet de materials reciclats com cinta de pintor, ampolles de plàstic, cola i diaris. És de petites dimensions, de color blanc, amb els ulls blaus i diverses cintes i avaloris de diferents tonalitats, que el decoren., i va col·locat damunt del cap del portador. El drac es va estrenar a la cercavila de la Festa Major d’estiu de l’any 2012. 

 

Tornar a Patrimoni Cultural

Angel Guimerà, 8 - 08289 Copons
Telèfon: 938 090 000 - Fax: 938 090 013
e_mail: copons@copons.cat
CIF: P0807000E