Benvinguts i benvingudes a l'espai web de l'Ajuntament de Copons

Els Gegants de Copons

Mapa de Patrimoni Cultural de Copons elaborat per la Diputació de Barcelona l’any 2014

Doble parella de gegants que representen alguns dels trets identitaris de la població de Copons, en diferents moments de la seva història. La parella més antiga està formada per la Roseta i en Ramon. La geganta Roseta va vestida de pubilla catalana, porta un ramillet a la mà i una banda amb la senyera i el nom que la identifica. El gegant Ramon, va vestit d’hereu pagès i porta pantalons, un tret força peculiar en aquestes figures.

Pel que fa a la nova parella de gegants de Copons està formada pel Sr. Emmanuel Vidal i Pujol, negociant del Copons del segle XVIII, i la seva muller Raimunda Vidal i Roca. Ambdós van vestits a la moda de l’època, tenint en compte que es tracta d’una família benestant. El gegant porta un llibre a la mà i la geganta sosté un mocador de puntes.

La geganta Roseta fou construïda l’any 1979 per Rosa M. Valls, Montserrat Galí i Manel Tudó, amb l’ajuda de diversos veïns del poble. Ballà per primer cop durant la Festa Major d’estiu del mateix any. En les cercaviles on participava, se la presentava com a una pubilla que buscava hereu. Posteriorment, l’any 1986 es construí la seva parella, el gegant Ramon. Se’n encarregà la Lourdes Senties, amb la col·laboració d’alguns veïns de Copons. Aquesta parella de gegants simbolitza el passat original de la vila, dedicat a la terra i a la pagesia.

La nova parella de gegants, foren bastits l’any 2005 pel sr. Josep Manel Casserras Solé, del taller d’escultura Casserras de Solsona. La confecció dels vestits correspon a la modista Antònia Tarrés i a la cosidora Dolors Rotxés, del mateix taller. La parella fa referència a l’etapa de màxima esplendor del poble, identificada amb una de les famílies benestants de negociants que comerciaven amb la resta de la península. De fet, els personatges que representen foren reals, estan documentats i foren seleccionats per la historiadora Assumpta Muset, que en feu l’estudi. La presentació oficial de la parella es va fer durant els actes de la V Fira de Traginers i Negociants de Copons, el mes de setembre de l’any 2005. El seus padrins de bateig foren els gegants Roseta i Ramon de Copons,i anaven acompanyats pels gegants d’Esparreguera.

 

Tornar a Patrimoni Cultural

Angel Guimerà, 8 - 08289 Copons
Telèfon: 938 090 000 - Fax: 938 090 013
e_mail: copons@copons.cat
CIF: P0807000E