Benvinguts i benvingudes a l'espai web de l'Ajuntament de Copons

Monument als Traginers; La Diàspora

Mapa de Patrimoni Cultural de Copons elaborat per la Diputació de Barcelona l’any 2014

monument-traginers

El nom oficial de la composició escultòrica és “Diàspora”i, tal i com aquest nom indica, està concebuda com un reconeixement als negociants i traginers coponencs que durant el segle XVIII, i gràcies al comerç amb la resta de la península, assoliren una de les etapes de més esplendor de la vila.
L’obra fou inaugurada el mes de setembre de l’any 2004, dins dels actes de la Festa dels Traginers i Negociants de Copons. Paral·lelament s’organitzà una exposició relacionada amb l’obra de l’autor i amb el procés creatiu emprat per desenvolupar aquesta escultura.

Composició escultòrica de planta rectangular i d’uns onze metres de longitud, situada davant de la pista poliesportiva del municipi. Està formada per dues parts diferenciades: la primera està formada per dues grans figures de ferro tractat en forma d’U invertida i disposats en fila. La segona part consta de quatre grans blocs quadrangulars de pedra treballada superposats. Ambdues parts estan enllaçades per un gruixut cable d’acer situat als dos costats de l’escultura, que s’inicia a la part davantera, la de ferro. Simbòlicament, l’escultura fa referència a la tasca dels traginers. Els blocs de pedra simbolitzen la mercaderia o càrrega a transportar, mentre que la part de ferro simbolitza la força que els movia, que en origen eren bèsties de càrrega.

 

Tornar a Patrimoni Escultòric 

Angel Guimerà, 8 - 08289 Copons
Telèfon: 938 090 000 - Fax: 938 090 013
e_mail: copons@copons.cat
CIF: P0807000E