Benvinguts i benvingudes a l'espai web de l'Ajuntament de Copons

Premsa de la Plaça Segura

Mapa de Patrimoni Cultural de Copons elaborat per la Diputació de Barcelona l’any 2014
premsa

La premsa, cedida pel Sr. Santiago Barengué, fou inaugurada durant els actes de la sisena Festa dels Traginers i Negociants de Copons, el mes de setembre de l’any 2006.
La premsa de gàbia era una de les premses més habituals durant els segles XVIII i XIX. Entre finals del segle XIX i principis del segle XX, les premses de gàbia es transformen amb l’aplicació d’un xàssis cilíndric desmuntable.

Premsa de gàbia de grans dimensions situada al bell mig del nucli urbà, a l’extrem de tramuntana de la plaça Segura. Està formada per una gàbia cilíndrica de fusta reforçada amb quatre anelles de ferro, que s’assenta damunt d’una gran cassola de pedra. El most fluïa entre els llistons de fusta de la gàbia i queia dins la cassola, que mitjançant uns petits conductes gravats a la pedra la distribuïa als dipòsits d’emmagatzematge (cups). Damunt la gàbia hi ha una gran biga de fusta sostinguda per dos braços de ferro, damunt la qual s’hi instal·la l’engranatge de rodes dentades de ferro i cargols laterals, que exercia la pressió necessària per fer-la funcionar adequadament. Aquest mecanisme s’activava mitjançant un gran timó de ferro que es feia girar. A la base de la cassola hi ha una placa metàl·lica commemorativa de la cessió d’aquest element a la vila de Copons.

 

Tornar a Patrimoni Escultòric

Angel Guimerà, 8 - 08289 Copons
Telèfon: 938 090 000 - Fax: 938 090 013
e_mail: copons@copons.cat
CIF: P0807000E