Preguntes freqüents

1. Per què he de separar residus a casa? Amb el que jo pago, que ho separin a planta.

Els materials que se separen en origen (a casa) sempre són de millor qualitat i més fàcilment reciclables que els materials barrejats. Tractar materials barrejats a destí és molt costós.

2. Els cubells que em doneu no em caben a casa.

Els cubells que us facilitem són exclusivament per treure els residus al carrer el dia que toca, no són per organitzar-vos dins de casa. A casa, ho podeu seguir fent com fins ara.

3. Si puntualment he de llençar més envasos dels que em caben al cubell, què faig?

Puntualment podeu deixar els envasos que no us càpiguen al cubell (ben separats) en una bossa al costat i el servei us ho recollirà igualment.

4. I si he de llençar molt cartró?

El mateix, deixeu-lo ben plegat al costat del cubell i se us recollirà.

5. El dia de recollida de l’orgànica no vindran gossos i gats a remenar el contingut dels cubells?

No, els cubells tenen un sistema de bloqueig de tapa que evita que es puguin obrir. Deixeu els cubells amb la nansa abaixada per la part de davant quan els traieu al carrer.

6. El dia que cuino peix no farà mala olor l’orgànica?

No. Precisament el cubell airejat que us donem, juntament amb les bosses compostables, serveixen precisament per evitar males olors. Les bosses compostables transpiren i eviten olors i la formació de líquids. Ara us en donem 2 rotlles i en teniu per uns 6 mesos. Quan se us acabin, truqueu a l’Oficina d’Atenció del Porta a Porta i us facilitarem més.

7. Si em roben el cubell o se’m fa malbé, què faig?

Els robatoris de cubells són molt rars. El més probable és que algun veí us l’hagi pres per error pensant que era el seu, per això recomanem que us personalitzeu els cubells i us hi anoteu l’adreça. Si els cubells se us fan malbé, truqueu a l’Oficina d’Atenció del Porta a Porta i us en facilitarem de nous.

8. Ara em multaran si ho faig malament?

No, si ho fas malament et deixarem un avís i et trucarem per informar-te sobre com corregir els errors que puguis cometre.

9. Quins avantatges em suposarà el porta a porta, a banda dels beneficis generals?
  1. En primer lloc, la comoditat. No caldrà que et desplacis fins als contenidors perquè deixaràs els residus a la porta.
  2. En segon lloc, la millora dels carrers perquè s’eliminen els contenidors i es guanya espai.
  3. En tercer lloc, l’estabilització de la taxa de residus perquè estabilitzem els costos de gestió dels residus. Els darrers anys s’ha incrementat molt el cost de l’abocador; amb el porta a porta es redueix la fracció resta, de manera que aquest increment no ens afecten tant.
  4. En quart lloc, la millora dels resultats de recollida selectiva i de la qualitat del que es recull, la qual cosa atribueix a minimitzar els efectes del canvi climàtic.
  5. En cinquè lloc, generarà un impacte positiu en l'economia municipal, ja que com més reciclem més reduïm les despeses de l'abocador i més incrementem els ingressos associats al reciclatge.
10. Hauré de canviar algun hàbit?

Si ja separes, no. Algunes persones fan petites adaptacions a la llar per separar els residus correctament, d’altres opten per canviar hàbits de consum per reduir la quantitat i tipus de residus generats, etc.

Si no separes hauràs d’agafar l’hàbit de fer-ho. Però veuràs que és molt fàcil i fins i tot més higiènic perquè es redueixen les males olors de tenir-ho tot barrejat.

11. És difícil seguir el porta a porta?

No, només cal seguir correctament el calendari. Tindràs un imant de nevera i un calendari de paret que t’ho recordarà.

12. No entenc el llenguatge que sovint s’utilitza per referir-se als residus.

No diem plàstic, sinó envasos; és preferible dir resta en lloc de rebuig; i FORM significa “fracció orgànica de residus municipals”, o el que és el mateix: “orgànica”.