Benvinguts i benvingudes a l'espai web de l'Ajuntament de Copons

15 de juny, dia mundial de la presa de consciència de l’abús i els maltractaments a les persones grans

 

El maltractament a les persones grans, és un problema mundial que afecta la salut i als drets humans de milions de persones. És un problema social generalitzat que pot afectar a una persona independentment de la seva classe social o del seu entorn de residència i que afecta majoritàriament a la població femenina. No obstant, s’acostuma a amagar perquè és considerat un assumpte essencialment privat.

Per a la presa de consciència del problema, ens plantegem com a objectius bàsics:

  • El canvi de visió sobre les persones grans que formen part de la nostra societat.
  • La iniciativa en la intervenció amb persones grans vulnerables per prevenir possibles situacions de maltractament.
  • El suport constant a persones que estan vivint el problema per ajudar-les a sortir d’aquesta situació i millorar-ne la protecció i la manera de fer-hi front.
  • L’acompanyament i seguiment per a la seva recuperació completa.

Durant aquest temps de confinament, algunes persones ingressades en alguns centres residencials han sofert processos d’abandonament social, en part per el nombre insuficient de personal encarregat de la seva cura ja que aquest personal també ha sofert del Covid.

Hauríem de analitzar aquest procés no tan sols per la pèrdua de familiars i amics, hem d’analitzar també les conseqüències:

  • Retrocés del nivell cognitiu de les persones
  • retrocés en els processos motrius
  • processos afectius per la manca de contacte amb els seus familiars.

És un problema global de tota Europa i fora necessari que tots els estats incorporin programes per solucionar un dels problemes greus que te la gent gran: l’aïllament no desitjat.

Le persones més grans de 65 anys, som un 20 % de la població i suficientment vàlids per defendre els nostres drets com a persones, sense mirar la edat que tenim.

Hem de defensar tot allò que hem aconseguit i evitar que els maltractaments vagin en augment. Cal gent gran activa per posar-se al davant de les associacions, per liderar-les i donar la veu d’alerta a les administracions per que siguin sensibles davant d’aquestes circumstàncies.

Consell Gent Gran de Catalunya
juny 2022

 

Categories

Angel Guimerà, 8 - 08289 Copons
Telèfon: 938 090 000 - Fax: 938 090 013
e_mail: copons@copons.cat
CIF: P0807000E