Benvinguts i benvingudes a l'espai web de l'Ajuntament de Copons

El 20 i 21 de maig els Bastoners de Copons han compartit un cap de setmana amb la seva colla padrina, els Bastoners de Terrassa

BALL DE BASTONS I CONVIVÈNCIA A COPONS

La relació entre les dues colles es remunta al 1982, quan els terrassencs van anar a Copons a ensenyar el ball de Virolet i la mainada de l’escola el va començar a ballar per caramelles. La colla de nens i nenes es va mantenir en actiu durant uns anys, aprenent nous balls i participant a les Trobades Nacionals de Bastoners de Catalunya.

Després d’un parèntesi, antics balladors recuperaren el ball de bastons per caramelles i el 2010 es consolidà una colla estable, amb balladors de totes les edats, que participa altra vegada a les Trobades Nacionals i manté l’activitat tot l’any.

Els Bastoners de Copons van demanar als Bastoners de Terrassa que fossin els padrins de la colla i el gener de 2011 aquests anaren a Copons per apadrinar-los i inaugurar la Plaça dels Bastoners. Durant els darrers 6 anys els terrassencs  han convidat als de Copons a assaigs, aniversaris i a la diada anual de la colla, i també s’ha compartit part del repertori de balls.

35 anys després d’aquell primer Virolet, els Bastoners de Copons han volgut acollir als de Terrassa per retrobar-se i gaudir plegats de tot un cap de setmana de primavera.

Una cinquantena de bastoners de Terrassa, petits i grans, van arribar a Copons el dissabte 20 de maig a la tarda.

Després de la benvinguda i el berenar, tots van participar en un joc de descoberta preparat especialment per l’ocasió.

Seguint un plànol i les bases d’una cursa d’orientació, els grups de terrassencs i mainada de la colla de Copons van fer un recorregut pels carrers i l’entorn natural del poble: horts, molins, rieres… En els punts de control els esperaven els coponencs abillats amb indumentària que recordava els negociants el segle XVIII, alguns els van anar desgranant la història del poble i d’altres tenien preparades proves de gimcana.

Un cop instal·lats a les cases dels seus amfitrions, tornaren a la Sala Polivalent pel  sopar de germanor. Tothom havia d’aportar un plat i el resultat va ser un variadíssim bufet de primers, segons i postres.  La vetllada va continuar animada, amb danses populars i tradicionals, incloent-hi el ball de cintes de Copons que va ser ben trenat i molt celebrat.

El diumenge 21 de maig es va començar amb un esmorzar calent i complet, pa amb botifarra i xocolata desfeta, ja que calia agafar forces per una intensa jornada bastonera.

Tot seguit es va posar en marxa un taller de bastons en el que els de Terrassa van ensenyar a ballar La manflina i els Bastoners de Copons El gall i la gallina.

Després de la foto de grup de record començà la cercavila que va creuar el poble, omplint carrers i places de festa, música, repicar de bastons i dringadissa de picarols.  El fet que les cada colla conegués part dels balls de l’altra, permeté moltes ballades conjuntes, amb balladors de les dues colles intercanviats i les respectives banderes a l’aire.

A final, davant de la Sala Polivalent, es van fer els dos balls apresos al matí, i la colla de Terrassa també en va oferir un de molt especial, el Jazztic, que combina 3 elements representatius de la seva ciutat: jazz, hoquei i ball de bastons.

Acabada la ballada conjunta del Passi-ho bé, els bastoners es van anar acomiadant tot fent una beguda i un petit aperitiu. Cansats pel ritme trepidant de les darreres hores però encantats de les vivències i estones compartides.

Una experiència molt bona que ha enfortit encara més els vincles entre les dues colles.

Categories

Angel Guimerà, 8 - 08289 Copons
Telèfon: 938 090 000 - Fax: 938 090 013
e_mail: copons@copons.cat
CIF: P0807000E