Benvinguts i benvingudes a l'espai web de l'Ajuntament de Copons

Camí Ral a l’arxiu Gavín de les Avellanes i a la Biblioteca Central d’Igualada

El dilluns 29 de maig l’Ajuntament de Copons va fer entrega de les seves publicacions al Sr. Josep Sansalvador, arxiver de l’Arxiu Gavín.

D’aquesta manera els butlletins Camí Ral i els llibres editats en els darrers anys (“Les dones i la fàbrica” “Carrers i cases de Copons: el creixement urbanístic del segle XVIII a Copons”, “Traginers i negociants de Copons, segle XVIII”), així com també els Goigs a llaor de Sant Magí venerat al pedronet de Copons, entraran a formar part del seu fons documental.

L’Arxiu Gavín és considerat un dels arxius personals més grans d’Europa. L’any 2007 Josep Maria Gavín, el seu creador, en feu donació a l’Institut dels Germans Maristes de Catalunya i al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Des de l’any 2008 es troba de forma definitiva al Monestir de les Avellanes (Os de Balaguer, La Noguera) i és un important centre de documentació de cultura popular i religiosa de Catalunya.

L’Arxiu Gavín recull un total de 48 col·leccions molt diverses, totes elles relacionades amb la cultura catalana o bé amb temes de caràcter religiós, i té la funció de difondre i conservar el patrimoni documental que el forma.

Destaca el fons fotogràfic de les esglésies de Catalunya i les col·leccions d’estampes, goigs, postals de Catalunya i del món… També cal esmentar el buidatge de la premsa escrita sobre pobles i comarques de Catalunya i sobre personatges rellevants de la cultura catalana.

A l’arxiu es conserva documentació en suport paper, de formats diversos, mapes, imatges en format de fotografies, diapositives i postals, i finalment objectes.

Actualment estan treballant en la descripció i digitalització de la documentació de l’arxiu. El catàleg que s’està emprant s’anomena Archivum i la seva intenció és que pugui ser d’accés obert per internet.

Aquest any 2017 l’Ajuntament de Copons també ha lliurat a la Biblioteca Central d’Igualada els números del butlletí Camí Ral que faltaven per completar el seu fons amb els 43 números publicats fins ara. Aquests formen part de la col·lecció local, una secció formada per documents relacionats amb la comarca de l’Anoia.

Categories

Angel Guimerà, 8 - 08289 Copons
Telèfon: 938 090 000 - Fax: 938 090 013
e_mail: copons@copons.cat
CIF: P0807000E