Benvinguts i benvingudes a l'espai web de l'Ajuntament de Copons

FIRA SINGULAR DE CULTURA ARTESANA A COPONS

FIRA SINGULAR DE CULTURA ARTESANA A COPONS 

Vine i viu l’artesania d’una manera diferent!

El dia 16 de desembre de 2023, celebrem la primera edició de la Fira Singular de Cultura Artesana a Copons.

Una fira que neix per posar en valor l’artesania i el territori rural de l’Anoia, mostrant la cara més autèntica i actual dels oficis artesanals a través d’una selecció d’artesans i artesanes, exposant i fent demostracions en viu i gaudint d’un programa de cultura artesana vibrant, en un entorn amb encant, història i paisatge meravellós.

Aquí tot serà cent per cent singular! Objectes únics, perdurables i en harmonia amb l’entorn.

16 DE DESEMBRE de 10 a 20 h 

PROGRAMA. Totes les activitats són gratuïtes i no cal inscripció prèvia.

Durant tot el dia podràs esmorzar, fer el vermut, dinar i berenar amb propostes locals.

De 10 a 19.30 h

Visita. Explora els processos creatius dels catorze artesans i artesanes d’ofici participants  i descobreix els seus objectes únics.

Clara Rossy Art – Gravat-escultòric;  JNK Cuchillos – Forja; Marta Masgoret – Vidre; Kami Barcelona – Ceràmica; Rojo Tierra – Estampació tèxtil; Nubuckcuir Leather Bags – Complements amb cuir; Emiliano Roca Lutier – Lutier; Cesc Oliveras – Ceràmica; Naturalfelt – Artesania en feltre; Blu Tròpik – Artesania fotogràfica; Diogen Disseny – Artesania multidisciplinar; Paloma Somacarrera-Les Os de Vidre – Vitrall; Artesania Antònia Martin  – Artesania en cuir; Zocaso Bag – Artesania en pell i tèxtil.

Lloc: Baixos de les cases del poble. Inici del recorregut al carrer Raval, davant del pàrquing de Cal Reiet.

Tallers. Experimenta l’artesania amb els més petits a l’espai “Jo vull ser artesà” en col·laboració amb el Museu de la Pell d’Igualada.

L’espai estarà obert durant tot el dia perquè els més petits puguin descobrir la màgia de diferents processos i oficis artesanals, acompanyat d’una proposta de tallers pels més petits.

  • De 11 a 14 h

Sioux, xeiene, apatxes…construïm un tipi dels nadius americans

Fabricarem una joguina -un tipi- tot coneixent la cultura dels indis de les grans planures americanes. Aplicarem els procediments propis del treball de la pell com a veritables artesans: dissenyarem la decoració, estamparem la pell i muntarem el nostre projecte.

La peça, que aprofita les restes i tares de les pells fabricades a les adoberies d’Igualada, ha estat dissenyada per l’artesana i dissenyadora Olya Dubovik de Lubochka.

Un clauer molt animal! La pell és sostenible!

Vaca, ovella, cabra, cavall i granota són els animals que podreu triar per fer un clauer molt especial i únic. Els participaran decoraran una forma ja encunyada amb restes de pell i molta imaginació.

Les peces, que aprofiten les restes i tares de les pells fabricades a les adoberies d’Igualada, han estat dissenyades per l’il·lustrador igualadí Xavier Mula.

Un ocellet de pell, símbol de la pau, aquest Nadal.

Us animem a fer un ocellet de la pau per decorar les llars o l’arbre de Nadal, justament en un moment històric complicat.

El disseny de la peça és de Mon Soler de Nubuckcuir leather bags, dissenyadora i artesana de la pell que té el seu taller a Òdena.

  • De 16 a 18 h 

Crearem un penjoll per l’arbre de Nadal amb fusta eco.

Us animem a conèixer les tècniques de fusteria a través de la decoració de l’arbre, amb una peça creada amb les vostres mans. Tenyir, dibuixar, pintar i ja ho tenim!

El disseny de la peça és de Cristina González Mina qui, també, impartirà el taller. Una artesana de la fusta que crea objectes amb personalitat sota la marca Lar Nature. 

Lloc: Escola. C/ Àngel Guimerà, 16. Escola Quatre Vents.

10 a 17 h

Acció fotogràfica col·lectiva. Participa de la proposta de la fotògrafa i directora artística Iris Muñoz, que convida als visitants a posar en valor l’artesania i l’entorn rural a través de la fotografia.

La fotògrafa resident a Copons Iris Muñoz proposa captar l’ànima de la relació entre les persones i els objectes artesanals. Recuperant la fotografia analògica com a eina creativa, buscant els processos creatius lents i la qualitat, propis de l’artesania.

Durant la fira els visitants seran convidats a retratar-se amb diferents objectes artesanals per trobar la relació espontània i plena de sensacions que produeix aquest primer contacte. Una forma de connectar amb la creativitat i l’autenticitat pròpia de la cultura artesana.

Lloc: Plaça de Cal Segura 

11 a 12 h

Ruta cultural guiada. Copons, de la Riera Gran al Pisuerga.

Un recorregut pels carrers, les cases i el passat de Copons, un petit poble que neix allà on es troben dos cursos fluvials: la Riera Gran i el Sant Pere, aprofitant les seves aigües horts i molins prosperen. Però aquest serà un recurs escàs i caldrà buscar noves fronteres, aprofitant el Camí Ral… Al segle XVIII els comerciants coponencs guanyen pes als mercats i fires d’Aguilar de Campoo i Valladolid. 

Punt de trobada: davant del pàrquing de Cal Reiet.

12.30 a 13 h

Concert. Apropa’t al desconegut món d’un ofici únic, el de lutier a través del concert de Roca Lutier Trio

El Roca Lutier Trio proposa un viatge d’exploració sonora a través dels instruments del lutier Emiliano Roca. Un univers sonor agermanat per les mans d’un mateix artesà que ha creat íntegrament tots els instruments que sentirem.

Un concert “invers” on l’important no és l’intèrpret, si no mes aviat les seves eines. I a on finalitza el cercle de creació iniciat per l’artesà lutier.

Integrants: Violí E. Roca construït al 2016, Viola E. Roca, construïda al 2015, Contrabaix E. Roca, construït al 2013

Lloc: Ca La Madora   

17 a 18 h

Xerrada. Inspira’t a través de cinc projectes enfocats en la transformació rural sostenible a través de la cultura. 

Moderada per Josep Sucarrats, director de la revista Arrels. 

Copons inLoft és l’associació que promou l’activitat cultural al poble, i aixopluga el projecte InLoft, amb seu al municipi, que vol contribuir a la cultura i a la recerca contemporània oferint un espai, en l’àmbit rural, on desenvolupar processos d’expressió de camps com la música, la fotografia, la narrativa, la poesia, el cinema, el teatre, la dansa, l’escultura, el dibuix, el gravat o la pintura, entre altres.

Ponent: Ricard Espelt. Cofundador del Centre Cultural i d’investigació inLoft. Investigador i acadèmic interdisciplinari especialitzat en recerca-acció en els camps de les ciències socials, les humanitats i l’àmbit cultural.

Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla, situat a l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà). Va ser inaugurat l’any 1988 i avui és un centre cultural que preserva, genera i comparteix coneixement alhora que promou el debat i la reflexió sobre la transformació social sostenible des del món rural.

Ponent: Rosa-Maria Pla. Ha treballat en gestió de projectes tota la seva vida professional, des de la consultoria empresarial, fins el món de la cultura, passant per la cooperació internacional i el món educatiu. Actualment és la responsable de recursos i nous projecte del Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla.

Arrels, el món que torna és un projecte que vol explicar-vos el món que torna a través de tots els mitjans del món d’avui: són una revista, un web, una ràdio per internet i un mercat virtual de productes de proximitat. Volen connectar una comunitat creixent de persones que busquen en els valors i els coneixements del passat inspiració per afrontar els reptes d’avui. El món que torna és el món de les coses ben fetes, boniques i útils. I aquest és el món Arrels.

Ponent: Josep Sucarrats. Director de la publicació Arrels. El món que torna des que es va crear l’any 2020. Entre 2006 i 2021 va dirigir la revista Cuina. Ha publicat els llibres Històries de la Barcelona gormanda, Teoria i pràctica del vermut i Mercats, un món per descobrir. Ha format part dels equips de les revistes Descobrir Catalunya, Sàpiens, Time Out Barcelona, Viajes National Geographic, dels diaris Ara i Regió7 i de diversos programes de Catalunya Ràdio, RAC1, TV3 i Betevé, entre d’altres.

Rojo Tierra. Projecte tèxtil artesanal sostenible, conscient i col·laboratiu que treballa en harmonia amb el seu entorn més proper, Copons. Després de dècades a la indústria tèxtil, i anys d’experimentació i aprenentatge, l’Ana Párraga Ruiz, creadora de la marca, es va proposar fer realitat aquesta idea, i així va néixer Rojo Tierra. Per a ella, aquest projecte ha estat l’oportunitat de tornar a apassionar-se amb la seva feina i sentir que la seva vida ara és honesta amb allò que pensa i sent. Perquè ja no hi ha separació entre la seva vida laboral i personal, sinó que tot forma part d’un pla.

Ponent. Ana Párraga. Llicenciada en belles arts en l’especialitat de gravat, la seva primera feina la va portar a connectar amb el tèxtil, amb el qual ha treballat durant gairebé 30 anys però, des de fa 6 anys va començar a connectar la seva passió per la natura amb la seva passió pel color, les textures i el gravat a través dels tints naturals i l’estampació directa de plantes.

Anoia en Transició. El projecte és una aposta per projectar el territori rural de l’Anoia, que neix de la cooperació entre quatre municipis, Copons, el Bruc, La Llacuna i Sant Martí de Tous, amb el lideratge del Consell Comarcal de l’Anoia. A través de la seva marca Artisania, treballa per construir una comunitat rural econòmica, social i mediambientalment sostenible, que genera coneixement, riquesa i oportunitats per a les persones i el territori, a través de l’artesania contemporània. 

No es tracta només d’un enfocament de promoció del sector artesanal, sinó també de projecció cultural i turística del territori. Vol ser una marca que parli de pobles amb encant, d’un entorn natural, de paisatges diversos, llocs per viure i inspirar-se, per crear amb tranquil·litat en un entorn rural connectat, amb serveis, espais singulars per descobrir, i sobretot, amb una comunitat creadora que creix dia a dia i que convida a altres a apropar-se i a escollir l’Anoia per viure i per visitar.

Ponent. Jordi Barón Escriche. Conseller de Promoció territorial del Consell Comarcal de l’Anoia i professional en l’àmbit del turisme. 

Lloc: Sala Polivalent

19.30 a 20 h

Acte de cloenda. Vine a posar el punt i final a la fira a través d’una acció de trobada i celebració de l’artesania.

Lloc: Plaça Ramón Godó

Entre tots i totes fem arribar l’artesania ben lluny!

Segueix el dia a dia de la Fira a: @lacabanya_anoia

Categories

Angel Guimerà, 8 - 08289 Copons
Telèfon: 938 090 000 - Fax: 938 090 013
e_mail: copons@copons.cat
CIF: P0807000E