Benvinguts i benvingudes a l'espai web de l'Ajuntament de Copons

Unió de Pagesos aconsegueix que es rectifiqui la llei estatal que prohibeix la crema de restes vegetals

La ponència de la llei de la política agrària al Congrés aprova l’esmena que suprimeix l’article 27.3 de la Llei de residus aprovada l’abril passat

Unió de Pagesos ha aconseguit que els grups polítics al Congrés dels Diputats aprovessin ahir  la modificació de la Llei estatal 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, que prohibeix de manera general la crema de restes vegetals. A proposta del sindicat, el PDCAT va introduir l’esmena que elimina l’article 27.3 de la llei de l’abril a la llei per mitjà de la qual es regula el sistema de gestió de la Política Agrària Comuna (PAC) i altres mesures connexes en tràmit de ponència a la Comissió d’Agricultura. Així, aquesta esmena va ser aprovada sense l’oposició de cap grup parlamentari. D’aquesta manera, s’eliminaria la normativa aprovada fa sis mesos que no permet fer cremes de restes vegetals de manera generalitzada.

Unió de Pagesos va detectar el despropòsit d’aquesta mesura en el moment de la publicació de la Llei de residus estatal i va alertar-ne als grups polítics al Congrés, proposant-los-hi la derogació en el termini de presentació d’esmenes, que va finalitzar a finals d’agost, en el primer projecte de llei, per tal de no dilatar la seva aprovació. Des del 20 de setembre, el sindicat ha mantingut reunions a Madrid amb els diversos grups del Congrés perquè donessin suport a anular la prohibició aprofitant el debat de l’esmentada llei sobre la PAC i gràcies això es corregirà aquesta prohibició quan s’aprovi la nova llei després del tràmit al Congrés i al Senat. Unió de Pagesos no contempla que els grups polítics a les dues cambres, en proporció al debat de l’esmentada ponència, es facin enrere a l’hora de donar suport a la supressió de l’article 27.3.

Malgrat que aquest article conté les excepcions per raons de caràcter fitosanitari o per prevenció d’incendis forestals al no permetre la crema de restes vegetals, el sindicat ha defensat que la mesura era inviable i comportava costos econòmics a totes les explotacions agrícoles, ramaderes i forestals i costos ambiental, ja que caldria traslladar incomptables tones de restes vegetals a centres de tractament o bé comprar o llogar maquinària per triturar-les, cosa que, a més del sobrecost per a la pagesia, farà més alta l’emissió de CO2.

Unió de Pagesos també va advertir que amb aquesta prohibició l’Administració anava més enllà del previst a les directives de la Unió Europea de residus i la relativa a la reducció de les emissions, les quals no estableixen l’obligació de la prohibició amb caràcter general i, a més, obliguen a vetllar perquè es tingui en compte l’impacte en les petites explotacions agràries.

Categories

Angel Guimerà, 8 - 08289 Copons
Telèfon: 938 090 000 - Fax: 938 090 013
e_mail: copons@copons.cat
CIF: P0807000E